loader
logo
blog single

Szezonnyitó kerékpártúra a Balaton körül

A vírushelyzet okozta rendhagyó körülmények ellenére több mint kétezer túrázó részvételével, kiváló hangulatban került sor a hetedik McDonald’s BringaMánia Tour de Balatonra. A május 29-i rendezvény az első nagyobb kerékpáros sportfesztivál volt az idei szezonban.

A szeles, felhős szombati hajnalon ezúttal is közel ezer kerékpáros vágott neki a Balaton XL és a Balaton L távoknak – előbbi a teljes, 206 kilométeres tókerülést, utóbbi pedig a nyugati medence 168 kilométeres távját foglalta magába. Délelőtt a Tihany és Szántód között kompozással kezdő Balaton M (78 km) mezőnye is útra kelt, hogy aztán a Balaton S (30 km) és a Balaton XS (6 km) legkisebb indulói már napsütésben fedezhessék fel a balatoni bringázás élményét. Az öt távon összesen 2200-an vették át a rajtcsomagot és indultak útnak.

A tavalyi, őszre halasztott eseményhez hasonlóan a vírushelyzet miatt a szervezők ezúttal is védelmi intézkedések között igyekeztek biztosítani a résztvevők és a rendezők egészségét. A jelenleg hatályos kormányrendeletnek megfelelően a rendezvényen csak védettségi igazolvánnyal vagy hivatalos sportolói igazolással lehetett rajthoz állni, a frissítőpontokon és a nevezési sátorban kötelező volt a maszkviselés, a kézfertőtlenítők kihelyezése mellett pedig a szervezők a távolságtartás fontosságára is igyekeztek felhívni a résztvevők figyelmét.

A siófoki Újhelyi Strandon kialakított rendezvényközpontban a Vuelta Sportiroda partnereinek köszönhetően játékos programok vártak a kicsikre és nagyokra. A névadó támogató ezt az alkalmat is megragadta, hogy népszerűsíteste a Ronald McDonald Családközpontot, amellyel sok beteg gyereknek és családjuknak segítenek. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. nem csak a bringautakat építi, hanem kerékpáros ügyességi pályával, gyerekjátszóházzal és frissítő ajándékokkal is támogatta a balatoni kerékpározás népszerűsítését. Az eisberg salátát valamint zöldségből és gyümölcsből készült italokat, a túra autós partnere, a Hertz pedig játékos ajándékokat osztott a beérkezőknek. A kiálltók között az Ötpróba standját is megtalálhatták az érdeklődők. A túra támogatói az ügyességi pályától a kézműves foglalkozásokon át a tombolasorsolásig sok mindennel emeleték az esemény hangulatát. A délutáni sorsoláson a díjakat a Kellys, a McDonalds BringaMánia, a bringás sportruházatgyártó 575, a Siófoki Hotel Azúr és a Bianchi biztosították.

A Covid előírásokból következő lemondások miatt felszabadult helyek nemes célt szolgáltak: az egészségügyben dolgozók részére ajánlotta fel őket a Vuelta Sportiroda. A Siófoki Kórház-Rendelőintézet 200 nevezést kapott, amelyek bármelyik távra érvényesek voltak. Dr. Inczeffy Instván, a kórház főigazgatója örömmel fogadta a felajánlást, hiszen „az intézmény tagjai közül többen is lelkes kerékpárrajongók, a lehetőség pedig nagyban segítheti a kikapcsolódásukat a nehéz idők után.”

A McDonald’s BringaMánia program és a Vuelta Sportiroda szervezői csapata egyaránt kiemelten fontosnak tartja a kerékpározás népszerűsítését és a mozgás örömének átélését minden korosztály számára. Az idei túra számtalan idősnek és fiatalnak nyújtott maradandó élményt a vírushelyzettel sújtott hétköznapok szürkeségében – ennél többet pedig nem is kívánhattunk volna.

Back to top