logo
blog single

Visszatért az Isaszegi Emléktúra

Napsütéses, szélcsendes időben, száznál is több mosolygó túrázó részvételével került megrendezésre a 2022-es Isaszegi Kerékpáros Emléktúra, mely 3 év után került vissza a kerékpáros vérkeringésbe.

114 kerékpáros gyűlt össze a Kőbányai Szabadidős Központ (KÖSZI) előtt április 10-én vasárnap, hogy részt vegyenek a Kőbányai Önkormányzat és a Kőbányai Torna Club éves kerékpártúráján, mely az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik legfontosabb ütközetének, az isaszegi csatának állít emléket. A rendőri útvonalbiztosítás mellett, zárt csoportban haladó bringásokra egy összesen 60 kilométeres táv várt. A túra eredetileg április 9-ére került kiírásra, ám a heves esőzések és rossz időjárási körülmények miatt az eseményt a szervezők egy nappal elhalasztották.

Az időpontváltozás és a hűvös tavaszi reggel ellenére számtalan lelkes bringás pattant nyeregbe 9 órakor, hogy Isaszeg felé vegye az irányt. Az eseményt Eisenkrammer Károly, a Kőbányai Torna Club elnöke és Radványi Gábor, Kőbánya alpolgármestere nyitották meg. „Azt szokás mondani, hogy ahol jó kerékpározni, ott jó élni. Kőbányán pedig jó kerékpározni” – jegyezte meg a főszervező. A bringásokhoz 10 kárpátaljai diák is csatlakozott, akik kik családjukkal a háború elől menekültek Magyarországra, és jelenleg a Kőbányai Önkormányzat biztosít szállást a számukra.

A péceli pihenőponton némi zsíroskenyér és tea várta a résztvevőket, akik a frissítőt követően Isaszeg felé vették az irányt, és 11:30-kor meg is érkeztek a hősök emlékművéhez. A Szoborhegyen, a Honvéd-emlékműnél Edényi László, a Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatója mesélt a túrázóknak az isaszegi csatáról, majd a résztvevők koszorút helyeztek el az emlékművön, és elénekelték a magyar himnuszt.

Isaszegen egy sorsolásra is sor került, ahol fődíjként egy Kellys kerékpár is gazdára talált. A mezőny ezt követően, fél 1-kor Kőbánya felé vette az útját, hogy visszatérjen a KÖSZI elé.

A kőbányai kerékpáros programok sora az Isaszeg túra lezárultával sem ér véget: április 13-án a szervezők 7 és 9 óra között egy Bringás reggelivel készülnek a Liget tér felé járó kerékpározók számára.

Back to top