logo
blog single

Triplázott Kőbánya – családi programok az Európai Mobilitási Héten innen és túl

A Kőbányai Torna Club és a Kőbányai Önkormányzat egy hét leforgása alatt három eseménnyel is hozzájárult a kerületi bringás élet fellendítéséhez. Szeptember 13-án a Bringás Reggeli, szeptember 16-án az Iskolai és Óvodai Autómentes Nap, szeptember 17-én a Családi Autómentes Nap szolgálhatott maradandó élménnyel kicsiknek és nagyoknak.

Az Európai Mobilitási Hét egy 1998 óta minden évben megrendezésre kerülő programsorozat, mely a kontinens országaiban igyekszik felhívni a figyelmet a környezettudatosság és az egészséges életmód fontosságára. A szeptember 16. és 22. között zajló rendezvényszéria idén kicsit korábban érkezett Kőbányára, ahol a Kőbányai Torna Club a Kőbányai Önkormányzat támogatásával biztosított szórakoztató programokat az érdeklődőknek.

Szeptember 13-án a Liget tér szomszédságában, a kőbánya-alsói vasútállomás mellett került sor az év harmadik Bringás Reggelijére. Az eseményt a Magyar Kerékpárosklub hívta életre azzal a céllal, hogy a kerékpáros közlekedést és az egészséges életmód fontosságát népszerűsítse. Kőbánya már hosszú évek óta lelkes támogatója a rendezvénysorozatnak: idén már harmadszor juthattak finom falatokhoz és frissítő kortyokhoz a kerékpárral munkába vagy iskolába igyekvők. A napsütötte reggelen hét és kilenc óra között 140 kerékpáros fordult meg a Kőbánya Bringa sátrainál – köztük Kőbánya polgármestere, D. Kovács Róbert Antal is.

Szeptember 16-án a Kőbányai Gyermek és Ifjúsági Szabadidő Központ (KÖSZI) előtt gyülekeztek a kerületi óvodák, illetve általános és középiskolák tanulói, akikre az Iskolai és Óvodai Autómentes Nap programjai vártak. D. Kovács Róbert Antal köszöntője után az óvodások játékokat próbálhattak ki és egy freestyle showt tekinthettek meg, az iskolások pedig rendőri biztosítás mellett, kerékpárral indulhattak útnak a Sportligetbe, ahol szórakoztató programok egész során vehettek részt. A tíz oktatási intézményből érkező fiatalokra freestyle show, egy kerékpáros sprintverseny, illetve tíz különböző állomás várt: bringapárbaj, helytörténeti beszélgetés, izgalmas szlalom, ügyességi pálya, bringás kiszorító, pályakerékpáros bemutató, KRESZ-totó, kerékpárjavítás, elsősegély-bemutató, illetve pumpapálya. A diákok a program végeztével közösen tekerhettek vissza a KÖSZI-hez.

Másnap, szeptember 17-én, szombaton a Családi Autómentes Nap ingyenes programjai várták az érdeklődőket az Óhegy Parkban. A gyerekek játékos feladatok (ügyességi pálya, bringapárbaj, szlalom, nyomozós játék, KRESZ-totó, buszos holttérbemutató) során gyűjthettek tallérokat, melyekért cserébe szerencsekereket pörgethettek és értékes ajándékokat gyűjthettek. Emellett pecsétekért is játszhattak, melyek segítségével sorsoláson vehettek részt – a kerékpáros kiegészítők és gyerekjátékok mellett a fődíj győztese egy biciklivel is gazdagodott. A helyszínen egy kismotoros futamot is rendeztek, ahol a legapróbbak is megmérethették magukat.

Az Óhegy Parkban emellett jótékonysági gyűjtés is zajlott: a Kőbánya Bringa, a McDonald’s BringaMánia Tour de Balaton és Tisza-tó Túra, a Mátra Maraton vagy a Tour de Hongrie pólóinak, kulacsainak, tornazsákjainak lelkiismeret alapú, becsületkasszás megvásárlásával az Újhegyi Uszoda előtti faültetést támogatták a résztvevők.

Back to top