logo
blog single

Tavaszindító bringatúra Kőbányán

Idén is nagy sikert aratott az Isaszegi Kerékpáros Emléktúra, melynek keretei közt a csaknem kétszáz túrázó tekert közösen Kőbányáról az 1849-es történelmi ütközet helyszínére.

Április elsején csaknem kétszázan gyűltek össze a Kőbányai Ifjúsági és Szabadidős Központ (KÖSZI) előtt, hogy nekivágjanak az Isaszegi Kerékpáros Emléktúra 2023-as kiadásának. A Kőbányai Önkormányzat és a Kőbányai Torna Club évente megrendezésre kerülő túrája az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ikonikus ütközetének, az isaszegi csatának állít emléket immár huszonöt éve.

Bolondok napja szombat reggelén Eisenkrammer Károly, a Kőbányai Torna Club elnöke, D. Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere és Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár köszöntötte az összegyűlteket. „A rendezvény célja kettős: amellett, hogy tisztelgünk a dicsőséges tavaszi hadjárat és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt, felhívjuk a figyelmet a kerékpározás fontosságára és népszerűsítésére” – fogalmazott D. Kovács Róbert, aki emellett kiemelte, hogy a kerület kerékpáros infrastruktúrájának fejlesztése sem áll le: 2024-ig elkészülhet a Rákos-patakot Kőbányával összekötő kerékpáros útszakasz.

Révész Máriusz emellett említést tett az oktatási intézmények támogatását és az aktív életmód elősegítését célzó Millió lépés az iskoládért programról, melyhez már csaknem százhúszezren csatlakoztak, és melyhez az Isaszeg túrán gyűjtött kilométerekkel is hozzájárulhattak a túrázók.

A felhős, de száraz időjárási körülmények között zajló, vidám hangulatú túra során a résztvevők 60 kilométert tettek meg Isaszegig és vissza. A rendőri útvonalbiztosítás mellett, zárt csoportban haladó túrázók Pécelen juthattak frissítőhöz, ahol zsíros kenyér és tea várt rájuk, majd 11:30-kor megérkeztek Isaszegre.

A Honvéd emlékműnél Balog Istvánné, az isaszegi Klapka György Általános Iskola nyugalmazott igazgatója mesélt a résztvevőknek az emlékmű és az Isaszegi csata történetéről, majd Eisenkrammer Károly, Révész Máriusz, D. Kovács Róbert, illetve Radványi Gábor, Kőbánya alpolgármestere és Mészáros Gusztávné, Isaszeg alpolgármestere koszorúzták meg azt. A helyszínen a nevezők között egy Kellys kerékpárt is kisorsoltak a szervezők, mielőtt a karaván visszaindult Kőbánya felé.

A kőbányai kerékpáros programok sora az Isaszeg túra lezárultával sem ér véget: a szervezők tavasszal egy Bringás reggelivel készülnek a Liget tér felé járó kerékpározók számára.

Back to top