logo
blog single

Bringás etikett a Tour de Balatonon

Összefoglaltuk Nektek a legfontosabb szabályokat a McDonald's BringaMánia Tour de Balatonnal kapcsolatban.

#1 Tartsd be a KRESZ szabályokat!
Jobbra tartás, egymás mellett haladás, elsőbbség. A három legfontosabb kérdéskör. Mivel a túra nem lezárt, nem védett úton halad, ezért számítanod és készülnöd kell rá, hogy az útvonalon a túrázókon kívül más is közlekedik, akiket sem akadályozni, sem veszélyeztetni nem szabad. Húzódj az út jobb széléhez, hogy a szemből érkező bringások, vagy a téged megelőzni próbáló kerékpárosok kényelmesen elférjenek. Ehhez fontos, hogy a lehetőségekhez mérten ne egymás mellett, hanem egymás mögött tekerjetek. A jobbra tartás mellett fokozottan figyeljetek az elsőbbségadási kötelezettségre!

#2 Körültekintően válaszd meg a sebességed!
Úgy haladj, hogy bármilyen helyzetben meg tudj állni, magad és mások veszélyeztetése nélkül. Nem lesznek figyelmeztető táblák egy-egy kátyú, éles kanyar, vagy egy lassabb túrázó előtt. Ezekre bármikor számíthatsz. A fék jó barátod! Bár biztosan tudod, de azért emlékeztetőül: a megengedett legnagyobb sebesség kerékpárúton 30 km/h, közös gyalog-kerékpárúton 20 km/h.

#3 Fel a fejjel!
Nagyon fontos, hogy túrázás közben folyamatosan figyeld a környezeted. Balesetveszélyes szituációhoz vezethet, ha leszegett fejjel csak az utat nézed, folyamatosan oldalra fordulva beszélgetsz, vagy bámészkodsz. És amellett, hogy veszélyes, még jó képet sem tudunk készíteni rólad túrázás közben.

#4 Légy udvarias, türelmes és együttműködő!
Tartsd tiszteletben más túratempóját, legyen az gyorsabb vagy lassabb, mint a tiéd. Ha lassabban tekersz, ne akadályozd, inkább segítsd elő mások haladását. Ha gyorsabb vagy a többieknél, legyél türelmes, és úgy előzz, hogy ezzel ne zavard a másik bringást. Tudjuk, hogy rossz kizökkenni a tempóból, de semmi nem ér annyit, hogy letoljátok egymást csak azért, hogy ne kelljen fékezni.

#5 Hagyd, hogy megelőzzenek!
Mindenkinél lehetnek gyorsabbak, ezért számíts rá, hogy megelőznek. Ezt a legegyszerűbben úgy tudod elősegíteni, hogy jobbra tartasz. A rutinosabb bringások szóban is jelezni fogják, hogy megelőznének („vigyázz, balról”, vagy csak simán „balról” felkiáltással). Ettől nem kell megijedni, és a legrosszabb, ha szólásra satuféket húzol. Tartsd az addigi tempód, csak a lehetőségeidhez mérten húzódj az út jobb széléhez, hogy megelőzhessenek. 

#6 Ha egyenesen nem megy, inkább szállj le!
Ez az szabály vonatkozik minden olyan menet közbeni tevékenységre, amitől nem tudsz stabilan, egyenes vonalban haladni. Legyen az evés, ivás vagy fényképezés: ha kacsázni kezdesz tőle, inkább álló helyzetben végezd. És azt is az útról lehúzódva! A megállást követően soha ne tartózkodj az úton „csak egy pillanatra” sem! 

#7 Turista módban inkább állj meg!
A túra során rengeteg helyen pazar panorámában gyönyörködhetsz. Előre szólunk: szép lesz. Ha szeretnéd jobban megnézni, lefotózni, azt javasoljuk, hogy állj meg az út mellett, és onnan élvezd a kilátást. Időd lesz bőven nézelődni. Fontos: úgy állj meg, hogy ezzel ne akadályozd a többi túrázót. Ugyanez érvényes a szelfikre is. 

#8 Maradj a kijelölt útvonalon!
Mi mindent megteszünk, hogy jó úton járj: több száz táblával jelöljük, hogy merre menj, és online is elérhető az útvonal. Ha letérsz a kijelölt útról, azzal megszeged a túra szabályzatát! A 71-esen amúgy sem bringázhatnál a KRESZ szerint sem – mivel van kijelölt kerékpárút. Igen, tudjuk, hogy a Balaton körüli bringaúton nem lehet 30-asnál jobb átlagot tekerni. De ez a nap nem is erről szól! Még a frissítőpontok sem lesznek nyitva, ha túl korán odaérsz. 

#9 Ne szemetelj!
Ha már környezetkímélő a járműved, legyél Te is az! A menet közben elfogyasztott termékek zacskója, doboza, üvege, héja utazzon veled a legközelebbi szemetesig vagy frissítő pontig. 

#10 Ne okozz kárt!
Se magadban, se másban és másnak sem! Szeretnénk mindenkit egyben visszakapni. Az autósok pedig szeretik a visszapillantó tükreiket is épségben tudni. A Te általad okozott kárért Te tartozol felelősséggel, nem a szervezők. 

#11 Gyalogosokkal, motorosokkal is találkozhatsz!
Eleve nem bántunk senkit csak azért, mert ő is el akar jutni egyik helyről a másikra. De fontos tudni, hogy nem szabad meglepődnöd, ha gyalogossal vagy segédmotoros kerékpárral találkozol a bicikliúton. Adott körülmények között (pl. lakott területen kívül) még a KRESZ is megengedi, hogy segédmotorral ráhajtsanak a kerékpárútra. A gyalogos is szabályosan halad ott, ha nincs járda. 

#12 Segíts, ha baj van!
Nyitott szemmel tekerj! Ha balesetet, vagy problémagyanús szituációt látsz, kérdezd meg, hogy kell-e segítség. Ha már ácsorognak ott többen, akkor nem kell még egy nézelődő, de a bajban ne hagyj senkit magára! A rajtszámon levő segélyhívó számon hívhatsz segítséget. Amit lehet (például defekt javítás), azt oldjátok meg magatok, vagy más túrázók segítségével. Az elmúlt évek tapasztalata alapján akár 2 órába is beletelik, mire a szervizautó odaér. 

Back to top