logo
blog single

Pályakerékpáros Magyar Bajnokság a Kőbányai BringArénában!

Magyarország első fedett kerékpáros fapályáján, a kőbányai BringArénában október 14-én (szombaton) és 15-én (vasárnap) korosztályos, felnőtt és Masters nemzeti bajnokságokra került sor, melyeken összesen 29 aranyérem talált gazdára.

Az eseményt a júniusban, szintén a kőbányai létesítményben megrendezett felnőtt, illetve a július elején Tamásiban lebonyolított korosztályos országos pályabajnokságok folytatásaként hívta életre a Magyar Kerékpáros Szövetség. Ennek megfelelően az említett tornákon kimaradt versenyszámok és korosztályok kerültek rivaldafénybe: a Masters kategória indulói mellett az U17-esek és az U19-esek is megmérettethették magukat. A legnagyobb sztárok, az elit férfiak 1000 és 4000 méteren bizonyíthattak, illetve pályacsúcs-kísérletekkel is próbálkozhattak. A szervezéssel a létesítmény üzemeltetéséért is felelős Vuelta Kft-t bízta meg a szövetség.

A versenyekre ezúttal nézőket is vártak a szervezők, akik a szombati és a vasárnapi program alatt is csaknem megtöltötték a 100 fő befogadására alkalmas lelátót. Az igazán lelkes kerékpárrajongók emellett VIP jegyet is válthattak, mely feljogosította őket a küzdőtérre való belépésre. A VIP-bevételek 50 százaléka pénzdíjként került kiosztásra az U19-es pontverseny dobogósai részére.

Szombaton a program csúcspontjaként két elit eseményre került sor. Délelőtt Szalontay Sándor (Kőbánya Cycling Team) tett kísérletet arra, hogy megdöntse a kolumbiai Cristian Ortega 9.97 másodperces pályarekordját. Sanyi fantasztikus 200 métert tekert, de végül kevesebb, mint egy tizeddel lecsúszott a csúcsról (10.04).

Délután az elit férfiak 1000 méteres futama következett. Szalontay ebben a számban sem fogta vissza magát: 1:02.393-as idejével könnyedén szerezte meg a győzelmet Durucz Miklós (MSA SE) és Makranczy Dominik (Kőbánya Cycling Team) előtt. Az U17-es, U19-es és Masters sprintfutamok mellett 1000, 800 és 500 méteres állórajtos időmérőkre is sor került, a nap leglátványosabb számaként pedig egy 7500 méteres tömegrajtos scratch futamot is rendeztek a juniorok számára szombaton.

Az U19-es 1000 méter győztese, Fehérvári Marcell egy különleges relikviával, a Lelkes Győző-emlékserleggel gazdagodhatott, mely a tragikusan fiatalon elhunyt kerékpáros reménységnek állít emléket. A díjakat délelőtt a kétszeres Európa-bajnok, olimpiai 5. helyezett pályakerékpáros, Szabolcsi Szilvia és Vízer Barnabás, a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) sportigazgatója adták át, míg a délutáni ceremónián az MKSZ elnökségi tagja, Anthony Gall és a címzetes olimpiai bajnok Somogyi Miklós működtek közre.

Másnap az időfutamokról szólt a délelőtt – különös tekintettel az elit férfiak 4000 méterére. A számban nem született meglepetés: a magyar csúcstartó Filutás Viktor (HRE Mazowsze Serce Polski) szerezte meg a győzelmet Wermeser Zsombor (MBH Bank Cycling Team) és Durucz Miklós (MSA SE) előtt. A nemzeti bajnoki mezt édesapjától, a többszörös magyar bajnok Filutás Árpádtól vehette át.

A korosztályos futamokból ki kell emelnünk Fehérvári Marcell (KSI) teljesítményét, aki U19-es pályacsúccsal győzött 3000 méteren. Sikeréért egy újabb rangos trófea is járt: a Biber Attila-emlékserleg átadására a pódiumhoz fáradtak a korábbi győztesek is, köztük olyan elismert kerékpárosok, mint Lovassy Krisztián, Móricz Dániel vagy Eisenkrammer Károly – utóbbi házigazdaként maga is elindult a Master3-as futamokon.

Vasárnap délután tömegrajtos versenyekkel zárult a program: U17-es scratch, összevont Masters scratch, illetve U17-es és U19-es pontverseny következett. Különösen a juniorok futama tartogatott izgalmakat: a két favorit, Fehérvári Marcell és Pakot András (Kőbánya Cycling Team) addig küzdöttek egymással, míg nevető harmadikként Kárpáti Bálint (Kőbánya Cycling Team) plusz egy körelőnnyel elorozta tőlük a győzelmet. A díjazottak Somogyi Miklóstól, Szabolcsi Szilviától és a BVSC legendájától, Fülöp Józseftől vehették át érmeiket, emlékplakettjeiket és megkülönböztető trikóikat.

A részletes eredmények ide kattintva érhetőek el.

Back to top